Faceți căutări pe acest blog

 

VIDEOCLIP FLUX 1
25 APRILIE- 30 MAI 2024
CIPRU, PAPHOS 
   “Non-formal methods for Bullying prevention” 

https://youtu.be/xu6j_a8va9E





 Flux 2 - 19 mai 2024
“Non-formal methods for inclusion”, Spania, Alicante
Prima zi de curs

Prima zi a cursului a fost organizată pentru a facilita cunoașterea între participanți într-un mod interactiv și plăcut. Scopul principal a fost să se creeze un mediu deschis și prietenos în care fiecare să se simtă confortabil și să împărtășească informații despre sine și să interacționeze cu ceilalți.
Ziua a început cu o sesiune de prezentare a participanților.
Următoarea activitate a fost una de reflecție asupra acțiunilor pozitive - ultima faptă bună realizată. Aceasta nu a fost doar o oportunitate de a descoperi mai multe despre valorile și caracterul fiecărei persoane, dar și un mod de a răspândi inspirație și motivație în grup.
Un alt exercițiu de cunoaștere l-a reprezentat jocul cu jetoanele - un exercițiu interesant și interactiv ce poate fi folosit în diverse contexte, precum: ateliere școlare, întâlniri cu părinții, etc. Jocul GTKTS - ne-a ajutat să explorăm și să cunoaștem mediul în care urma să se desfășoare întregul curs, îndeplinind diferite sarcini. Am discutat despre educația formală, nonformală, informală și interculturală (în echipe).








 FLUXUL 2 AL ACREDITĂRII ERASMUS+ A INSPECTORATULUI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

ÎN DOMENIUL EDUCAȚIEI ȘCOLARE

proiect nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000141899


    In perioada 18-23 mai, se desfasoara cel de al doilea flux al Acreditării Erasmus+ a Inspectoratului Școlar al Municipiului București în domeniul Educației Școlare, proiect nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000141899.
    Un număr de 6 cadre didactice din consorțiul format la nivelul ISMB participă la cursuri de formare “Non-formal methods for inclusion”, organizat de Asosciation Promesas, în Spania, Alicante.
    Cursul va oferi participanților ocazia de a reflecta asupra propriilor practici pedagogice și de a le îmbunătăți prin învățare continuă și schimb de bune practici cu alți educatori.
    La finalul cursului, cadrele didactice vor dobândi competențe valoroase în gestionarea diversității în clasă, învățând să răspundă nevoilor individuale ale elevilor și să promoveze respectul și înțelegerea reciprocă și vor dezvolta abilități de a crea un mediu educațional incluziv, unde toți elevii, indiferent de background-ul lor social, cultural sau educațional, se simt valorizați și integrați. 

 

FLUX 1 , Ziua 6:

Ultima zi de curs, o zi cu o mare încărcătură emoțională, a început printr-o sesiune în care am realizat un exercițiu de energizare în mediul outdoor.

Ulterior, am continuat cu identificarea metodelor de învățare, formând echipe, sarcina fiind explicarea a 10 metode de învățare, prin exemplificarea acestora, dar și prin povestirea unei secvențe din sala de curs prin folosirea unei metode de învățare.

Acest exercițiu a facilitat schimbul de opinii, de idei, învățarea unor metode noi.                         

Sesiunea de curs a fost finalizată printr-un debriefing asupra celor 5 zile de curs în acest proiect, am parcurs metoda mersului invers pentru a ne aminti cele 5 zile, dar și fiecare lucru nou învățat sau bine aprofundat.

Fiecare participant a împărtășit la final gândurile bune, bucuria de a fi parte dintr-un proiect excepțional, cu formatori care au împărtășit informațiile într-un mod facil și benefic, dar în același timp plin de voie bună.

Această experiență fiind un prilej de a cunoaște oameni noi, o cultură diferită, de a crea legături și prietenii, astfel că, fiecare dintre noi am avut de ales un cuvânt semnficativ experienței noastre: RECUNOȘTINȚĂ, PRIETENIE, MINUNAT.

Ne-am lua la revedere, cu speranța unei revederi, am plecat spre aeroport cu un bagaj emoțional și un bagaj de cunoștințe pentru care suntem recunoscători.

Proiectul Erasmus+ nu este doar despre învățare, este despre oameni frumoși, despre cultură, dar și despre prietenie.



 

FLUX 1, Ziua 5:

Dimineața a început cu o plimbare pe malul mării înainte de sesiunile de curs, o modalitate excelentă de a ne încărca cu energie si pozitivitate.

Cursul a început printr-un joc care avea ca scop identificarea debriefing-ului, despre ciclul învățării prin experiență, care reprezintă învățarea prin experiență, prin reflecție, generalizare și aplicabilitate, toate acestea reprezentând și cele 4 stiluri de învățare: activ, reflexiv, pragmatic, teoretician.

În această sesiune de curs, am învățat diferite tehnici de predare-învățare-evaluare, diferite tehnici de abordare a elevilor la clasă.

Fiecare participant a împărtășit experiențe, idei, opinii pe care le desfășoară în sala de curs, iar formatorii ne-au învățat să privim totul dintr-o altă perspectivă.

Astfel că, fiecare copil poate avea un stil de învățare diferit, esența este adaptarea noastră la cerințele elevilor, aceasta este una dintre importanțele debriefing-ului.                      

Ulterior am abordat importanța valorilor, fiecare dintre noi având sarcina de a desena o roată, iar fiecare factor (familia, cariera, sănătatea, dezvoltarea personală, spiritualitatea, timpul liber, banii) să fie identificat la nivelul real și să găsim soluțiile potrivite ca fiecare nivel să fie în creștere. Această sarcină a fost realizată atât la nivel individual, cât și în echipă.




 

FLUX 1, Ziua 4:

Dimineața a început cu o sesiune de curs despre identificarea nevoilor copiilor.

Formatorii ne-au propus un joc de rol, care presupune crearea unui personaj, o fetiță din mediul rural, cu un statut social mediu, care se luptă cu provocările societății: de a avea prieteni, de a avea note bune la școală, de a face parte dintr-un grup, toate acestea fiind provocările celorlalți, presiunea fiind pe fetiță.

Provocările au fost formate din hârtii, pe care ulterior le-am aruncat către personaj, iar sentimentul trăit a fost de neîncredere în sine, de teamă, de singurătate, însă când alături de ea au fost părinții, doamna dirigintă, o prietenă, aceste greutăți pe care le întâmpina nu au mai fost atât de dure, deoarece cinevao proteja tot timpul.

Ziua a continuat cu o surpriză, o vizită culturală care să ne relaxaeze, să ne creeze o stare de bine, să învățăm despre cultura lor, despre legenda zeiței, despre orașele cu o istorie bogată, dar și cu frumusețea locală.

Obiectivele au fost: stânca zeiței Afrodita, orașul Limassol, satul tradițional Omodos, dar și o cramă pentru a vedea procesul de realizare a unui vin.

Fiecare obiectiv a avut o semnificație deosebită, oamenii pe care i-am întâlnit au fost prietenoși, cultura locurilor văzute este plină de istorie, mâncarea tradițională este un deliciu.







 

FLUX1, Ziua 3:

A început cu o întrebare ,,Care este nivelul bateriei noastre, atât fizic, dar și emoțional?”, unele dintre noi având nivelul bateriei mai ridicat, celelalte mai scăzut, urmând ca la sfârșitul zilei să reflectăm asupra nivelului bateriei noastre și să vedem ce s-a îmbunătățit.

Ziua a continuat cu un exercițiu de energizare, acesta având ca scop ridicarea nivelului nostru de energie și voie bună, în același timp având și scop de învățare ,,fuga în societate”.

Tema zilei a fost bullying-ul, stereotipurile, prejudecățile, provocările pe care elevii le întâmpină în societate.

Formatorii noștri ne-au prezentat tipurile de bullying, informațiile fiind aprofundate, ce este bullying-ul, de ce este atât de folosit de generația actuală, cum putem preveni, dar și combate.

Ulterior, am format echipe, pentru a rezolva câteva sarcini propuse de către formatori.

Aceștia ne-au propus lucrul în echipă pentru schimbul de păreri, opinii, idei, pentru a învăța din experiențele celorlalți, dar și pentru a crea un conținut și un produs final mai bun.

Sarcina a constat în identificarea soluțiilor de a preveni, combate aceste stereotipuri, prejudecăți, de a identifica rolul școlii, de a identifica propriile prejudecăți și stereotipuri.

După finalizarea sarcinii, am realizat o dezbatere în care fiecare participant și-a lăsat amprenta.

Învățarea a continuat prin realizarea unui joc de rol, în care fiecare participant a primit sarcina de a scrie câteva dintre cuvintele prin care se realizează bullying-ul, urmând ca o persoană să primească toate aceste jigniri, tachinări..

Rolul acestui exercițiu a fost de a constata cât de greu este să te lupți cu acest val de bullying și ce sentimente îi încearcă pe copiii care sunt expuși bullyingului.

Urmând ca după aceste tachinări, persoana expusă experimentului să primească cuvinte frumoase, complimente..starea de bine schimbându-se, iar stima de sine a crescut.

Ultimul exercițiu s-a desfășurat în mediul outdoor, un mediu de învățare benefic, bucurându-ne de mare și natură.

Exercițiul a constat în extragerea unor roluri și pe baza răspunsurilor unor întrebări pe care formatorii le-au pregătit să avansăm pe scara socială, pentru identificarea nevoilor societății, greutăților cu care oamenii se confruntă și soluțiile care pot fi aplicabile în viața cotidiană.

Fiecare exercițiu a avut un scop informativ și de înțelegere, de a trăi realitatea societății de astăzi, de a ne dezvolta creativitatea, gândirea logică, critică, de a trăi emoții și sentimente puternice.

La finalul zilei de curs, formatorii au revenit cu întrebarea de dimineață, referitoare la nivelul energiei noastre, mental și fizic.

Poate că, fizic, unele dintre noi, aveam nivelul de energie scăzut, dar emoțional fiecare dintre noi a avut un nivel de energie aproape de 100% datorită informațiilor învățate astăzi.






 

FLUX1, Ziua 2

Ne-am trezit cu o priveliște care ne-a încărcat cu energie și pozitivitate.

Astăzi, am avut onoarea și bucuria de a ne cunoaște echipa Erasmus, formatorii care ne vor ghida următoarea săptămână și colegii care vor lua parte la acest proiect.

Putem spune că, a fost o plăcere extraordinară. Ne-am întâlnit într-un cadru armonios, fiecare dintre noi prezentându-se, făcând pași timizi către a crea prietenii și conexiuni frumoase, iar atunci am realizat cât de norocoase suntem că putem lua parte la o asemenea experiență și că putem avea această oportunitate de învățare într-un mediu călduros și vibrant.

Pentru a afla lucruri despre fiecare participant, am fost provocate să ieșim din zona de confort, iar formatorii ne-au pregătit câteva jocuri.

Primul pas spre cunoaștere a fost să ne mutăm locul, urmând să ne așezăm lângă oameni pe care îi văzusem prima oară, ceea ce ne-a făcut să ne simțim la început inconfortabil, dar rezultatul avea să fie uimitor, ulterior având oportunitatea de a crea conversații pe baza unui joc. Sarcina noastră era de a extrage un cartonaș și de a răspunde la întrebarea scrisă cu un coleg cu care nu am avut contact.

Acest joc ne-a ajutat să ne familiarizăm cu fiecare participant al proiectului și să facem primii pași în crearea unei echipe armonioase.

Cei doi formatori ne-au prezentat programul următoarelor zile, acesta fiind format din teme care ne erau cunoscute, dar știam că aici putem să aflăm lucruri și tehnici noi, fiind nerăbdătoare să ne începem activitățile, formatorii ne-au propus să începem programul printr-un ,,Paphos challenge”, acest exercițiu a presupus 10 sarcini care se puteau realiza în mediul outdoor, punând în practică abilitățile lingvistice, culturale, practice și de comunicare.

Acest exercițiu s-a realizat sub forma a mai multor echipe, fiecare participant contribuind

rezolvarea sarcinilor.  După îndeplinirea tuturor sarcinilor, fiecare dintre noi a simțit o apropiere, urmând ca restul zilelor aceste prietenii să se consolideze.

Pe parcursul zilei am continuat să discutăm despre tipurile de învățare, formală, non-formală, informală, urmând a ne fi prezentate de către formatori videoclipuri, conținuturi, jocuri și descrierea fiecărui tip de învățare...însă fiecare subiect era urmat de un exercițiu care să ne dezvolte creativitatea, astfel că, am format echipe pentru fiecare tip de învățare, având ca sarcină definirea acesteia, rolul, avantajele, dar și crearea unui moment artistic.

Toate aceste sarcini și exerciții le putem rezolva bucurându-ne de soare, de palmieri, de mare, deoarece puteam să lucrăm atât în mediul outdoor, cât și indoor, astfel că, nevoile fiecărui participant erau satisfăcute. Ziua de curs s-a încheiat cu o reflecție asupra întâmplărilor și activităților petrecute astăzi, urmând ca fiecare participant să descrie starea pe care o are și a resimțit-o pe tot parcursul zilei printr-un cuvânt semnficativ. Unele dintre cuvinte fiind: recunoștință, bucurie, învâțare, noutate, comunicare, veselie..

După terminarea orelor de curs, ne-am bucurat de soare, de o plimbare în orașul Paphos și de un apus minunat.

 







 

Ziua 1:

FLUX 1 - Cipru, Paphos, 24-30 aprilie 2024 , Metode de prevenire a bullying în școli

 A venit ziua plecării!

Plecarea din București a marcat începutul unei experiențe pline de promisiuni și aventuri. În timp ce mă îndreptam spre aeroport, mintea și sufletul îmi erau pline de emoții și sentimente de nerăbdare, bucurie și o ușoară neliniște, dar și o dorință arzătoare de a explora necunoscutul.

La aeroport, momentul întâlnirii cu colegele a fost îmbucurător. Eram încântată că voi cunoaște oameni noi cu care voi crea conexiune autentice, iar zâmbetele calde și urările de bun venit au reprezentat primii pași către cunoaștere.

Am trecut de poarta de securitate, am mers către îmbarcare și am pornit în minunata aventură. Zborul a fost liniștit, a trecut repede, iar odată ajunși în Cipru, eram nerăbdători de a explora aceste ținuturi magice.

Am ajuns la aeroportul din Cipru, târziu, se lăsase seara..acolo ne-au întâmpinat oamenii care urmau să ne ducă către Paphos, orașul unde ne vom petrece următoarea săptămâna.

Odată ajunși la hotel, ne-am primit fiecare camera de hotel și am primit programul pentru următoarele zile, am mers către camere și ne-am odihnit pentru zilele minunate pe care urma să le petrecem!


Flux 2 - 19-23 mai 2024 “Non-formal methods for inclusion”, Spania, Alicante VIDEOCLIP https://youtu.be/T-XIGahLjfg